VoIP (Voice Over Internet Protocol) Teknolojisi
VoIP (Voice Over Internet Protocol) Nedir?
Voip, Voice Over Internet Protocol’ün kısaltmasıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi internet üzerinden ses görüşmesi diyebiliriz. Yeni nesil telekom operatörleri VoIP teknolojisini kullanarak hizmet vermektedir.
Peki internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) nasıl yapılır?
İki kullanıcı arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşme esnasında sesler belli kodeklerle alınır/verilir. Örnek vermek gerekirse, görüşme yapılırken bizim sesimiz karşı tarafa belli kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden gönderilir. Gönderme durumu söz konusu olduğu için bu ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden upload edilir. Karşı tarafın sesi de aynı şekilde kodekle şifrelenerek internet üzerinden bize gelir. Bu durumda da ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden download edilmiş olur. Verimor Telekom ses kodeği olarak G729 kodeğini kullanmaktadır. Bu kodek ortalama saniyede 40 Kbit/san. lik bir band genişliği kullanmaktadır. VoIP, arkaplanda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Türkiye’deki operatörler tarafından genellikle SIP protokolü tercih edilmektedir.
SIP Protokolü nedir?
SIP (Session Initiation Protocol), internet üzerinden telefon hizmeti sunulabilmesi için geliştirilmiş bir protokoldür. SIP, bir IP ağı üzerindeki iki ya da daha fazla kullanıcı arasında çağrı kurulumu, çağrı sırasında oturumla ilgili parametrelerin değiştirilmesi ve nihai olarak çağrının çözülmesi, sona erdirilmesi, için kullanılmaktadır.
VoIP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
1. VoIP, telekom maliyetlerini azaltır. Verimor Telekom’un tarifelerini kullanarak %50 ile %90 arası tasarruf sağlamak mümkündür. Sabit telefon numaralarınızı taşımanız durumunda internet (VoIP) üzerinden hizmet almaya başlar. Verimor Telekom’a taşınan numaralarınız için sabit ücret ödemezsiniz.
2. Ip Santral Sistemi (IpPBX) ile kullanarak şirketinizin iletişiminde esnek çözümler sunar. Bir şirket merkezinde bulunan IpPBX ile birden çok şubesi yararlanabilir. Tüm şubeler aralarında ücretsiz görüşebilir. Dünyanın neresinde olursanız olun santralinize dahili olarak bağlanabilir. Mevcut voip hesabınızdan aramalarınızı gerçekleştirebilir ve arama karşılayabilirsiniz.
3. VoIP kullanılarak yapılan aramalarda kanal sınırı yoktur. Eş zamanlı (simultane) çağrı sayısını belirleyen unsur internet band genişliğidir. ADSL teknolojisini kullanarak bile simultane maksimum 10 kanal arama yapılabilmekte veya alınabilmektedir. Kullanılan internet teknolojisine göre bu sayı değişmektedir.
4. VoIP numaralarını tahsis etmek hızlı ve ücretsizdir. 0212, 0216, 0312 gibi coğrafi numaralar ve 0850’li (Konumdan Bağımsız) numaralar VoIP alt yapısı kullanılarak çağrı almaktadır. Bu numaraları tahsis etme işlemleri hızlıdır. Verimor Telekom’dan numara tahsis etme işlemleri maksimum 15 dakika vaktinizi almaktadır.
5. Windows, Iphone ve Android telefonunuza yüklenen uygulamalar ile sabit numaranızdan çağrı alabilir ve arama yapabilirsiniz.
VoIP teknolojisi, internet alt yapısıyla kullanılması sebebiyle ses kalite problemi yaşama gibi endişeler akla gelebilir. Fakat hizmet alınan VoIP operatörünün alt yapısının kaliteli olması durumunda ve lokasyonda kullanılan internet tarafında bir sorun olmadığı sürece bu tarz problemler yaşanması pek mümkün değildir. Eş zamanlı bir çağrının kullandığı band genişliği yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yaklaşık 40 Kbps ‘dir. Bir çağrı için çok az band genişliği kullanıldığı için lokasyondaki internet ADSL bile olsa sorun yaşanmayacaktır. Fakat internetinizde zaman zaman kopmalar yaşanıyorsa bu ses kalitesini etkileyecektir. İnternetinizin tamamen kopması gibi durumlarda ise Verimor Telekom ‘dan tahsis ettiğiniz veya taşıdığınız bir numara önceden belirlemiş olduğunuz bir GSM numarasına otomatik olarak yönlenir. Bu numaranıza gelen aramalar otomatik olarak cep telefonunuza gelir.